Carregant esdeveniments

« Tots els esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja s'ha celebrat.

IV Simposi Focs Festius a la Mediterrània

22 de novembre de 2019 @ 17:00 - 24 de novembre de 2019 @ 13:00

Cartell IV Simposi
FOCS FESTIUS DE LA MEDITERRÀNIA. IV SIMPOSI INTERNACIONAL
“Les simbologies i els rituals al voltant del foc”

El simposi pretén analitzar el foc i la seva simbologia vinculada a rituals pagans, al calendari festiu cristià i a esdeveniments de la vida quotidiana. Per altra banda, i després d’haver passat uns anys de la declaració de la Unesco, es vol analitzar com han incidit aquests reconeixements en les diferents festivitats i si han servit per consolidar i preservar el model de festa o si ha comportat problemàtiques que a priori no s’havien previst. També s’incidirà en el teixit associatiu que contribueix amb la seva pràctica a mantenir la tradició i la salvaguarda de les diferents festes del foc i que serveixen com a símbol d’identitat i de promoció econòmica i turística d’un determinat territori.

Divendres 22 de novembre 17.00 h – Acreditació i recollida de la documentació 18.00 h – Inauguració institucional: Hble. Sra. Conxita Marsol Riart, cònsol major d’Andorra la Vella; Sra. Àngels Mach i Buch, presidenta Societat Andorrana de Ciències; Sra. Marta Vidal Celebrovsky, Taula Nacional de Falles de les Valls d’Andorra; Sra. Maria Àngels Blasco i Rovira, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de la Generalitat de Catalunya i presidenta de l’Institut Ramon Muntaner; MI Sra. Sílvia Riva González, ministra de Cultura d’Andorra

18.30 h – Ponència marc: “Les falles d’Andorra 2015-2019. Bases per a la preservació, salvaguarda, divulgació i difusió de la festa”, Albert Roig Loscertales (Taula Nacional de Fallaires de les Valls d’Andorra).

Àmbit 1: Salvaguarda i reconeixement de les festes del foc 19.30 h – Ponència: “Salvaguardant les festes del foc dels solsticis als Pirineus: estat de la qüestió″, a càrrec de Sofia Isus Barado i Marc Ballesté Escorihuela (Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus-Universitat de Lleida).

20.30 h – A la Plaça de Guillemó: “Danses al voltant del foc”. L’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, l’Esbart Laurèdia i l’Esbart Valls del Nord oferiran una actuació amb els balls que realitzen la nit de la cremada de falles a Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Ordino.

22.00 – Documentals de les festes del foc

Dissabte 23 d’octubre

09.45 h – Acreditació i recollida de la documentació

10.00 h – Comunicacions Àmbit 1 Àmbit 2: Recerques realitzades en els darrers anys entorn a les festes de foc

12.00 h – “Tòpics ancestrals i rituals contemporanis”. Salvador Palomar i Abadia (Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa).

12.30 h – Ponència: “Les fogueres de Sant Joan a Barcelona durant la primer postguerra (1939-1944)”. Manuel Delgado Ruiz (Universitat de Barcelona, Institut Català d’Antropologia).

13.00 h – Comunicacions Àmbit 2 Àmbit 3: Compartir la festa: presentació d’entitats, persones i publicacions

17.00 h – Taula rodona: Camil·la del Mármol (Universitat de Barcelona); Sofia Isus Barado (Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus-Universitat de Lleida); Jaume Mascaró Pons (Consell Científic de l’Institut Menorquí d’Estudis); Alfons Llorenç i Gadea (etnòleg i periodista. Universitat de València); Modera: Noemí Rodriguez (periodista, fallaire d’Andorra la Vella)

19.00 h – Comunicacions Àmbit 3

22.00 h. Espectacle: Música tradicional dels Pirineus, a càrrec de l’Orquestrina Trama.

Diumenge 24 de novembre

10.00 h – Visita comentada a les exposicions.

10.30 h – Presentacions de llibres.

12.00 h – Acte de cloenda

Organitzen: Societat Andorrana de Ciències, Taula de Fallaires de les Valls d’Andorra, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut Ramon Muntaner. Amb la col·laboració de: Govern d’Andorra, Comú d’Andorra la Vella, Andorra Turisme, Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida.

Podeu trobar el programa complet a:  https://www.irmu.org/news/2447

I seguir la retransmissió en directe per streaming a:  www.irmu.org/streaming

Detalls

Inici:
22 de novembre de 2019 @ 17:00
Final:
24 de novembre de 2019 @ 13:00
Categoria d'esdeveniments:

Recinte

Centre de Congressos d’Andorra la Vella
Andorra la Vella, Andorra
+ Google Map